Äppeltosca och stek

Här kommer gårdagens middag, var jättetrevligt och efter maten fick vi mer besök
och spelade Rayman Raving Rabbids  :D

Jag började med steken, det är en fransyska från gården i Norrflärke,
band upp köttet för att få en jämnare temperatur, gned in salt och peppar och stekte på det i stekpanna och la det sedan i gryta tillsammans med morötter, vitlök och lök och lite vatten samt stekfettet från stekpannan, in i ugnen på lågt gradantal, mellan 150 grader till 200,
jag föredrar lätt rosa kött men för middagsgästernas skull gjorde jag det väl genomstekt, ca 180 grader i 1½ timma, stektermometern visade 75 grader.


Till steken gjorde jag pumpa, sötpotatis och lite morot i ugn,
bara att skära i kuber i ungefär samma storlek, på med lite olja och havssalt,
lägg folie ovanpå och in i ugnen på ca 250 grader tills kuberna är mjuka men inte mosiga.


En god sallad till det, på höstäpple, avocado, tomat, gurka, finbladig sallad och granatäpple



Lite hemgjord tzaziki till salladen passade bra,
riv gurka, pressa vitlök och blanda med turkisk yoghurt



Till efterrätt gjorde jag äppeltosca med karamellgrädde.


Pajbotten

*100g smör
*0,5dl strösocker
*2,5dl vetemjöl
*2krm bakpulver

Toscasmet

*75g smör eller margarin
*1dl strösocker
*1,5msk vetemjöl
*1,5msk mjölk
*2dl blandade nötter

Fyllning

4 äpplen, inte för hårda

Ugn

225 grader


Pajbotten

Smält fettet i en kastrull, låt det svalna lite. Rör ner socker och mjöl blandat
med bakpulvret och arbeta snabbt ihop degen. Platta ut den i en pajform och tryck upp den
lite på kanten. För bästa botten använd en pajform på ca 26 cm i diameter.

Toscasmet

Smält fettet i en kastrull. Blanda i socker, mjöl och mjölk och koka upp under omrörning tills det tjocknar. Blanda i nötter.

Fyllning

Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor och fyll pajskalet rågat.

Häll toscasmeten över äpplena och sätt in formen i nedre delen av ugnen. Grädda tills äpplena är mjuka och toscatäcket känns knäckigt, ca 20 till 25 minuter.

Karamellgrädden är superenkel att göra, köp en burk kondenserad mjölk och lägg i en stor kastrull med kokande vatten och koka burken i 3 till 4 timmar. Mjölken blir då kolasås, vid 4 timmar har den en rejäl kolasmak och är nästan puddingsaktig, vill man ha lite lösare så koka 3 timmar. Jag hade i burken i ca 3½ timma.
Vänd ned kolasåsen i vispad grädde och det är klart :)




Toppa med lite blåbär och hallon :)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0